Akvarellfärg

Möt en av våra kunder! Johanna Sandberg arbetar både som bildlärare, barnboksförfattare och illustratör. Johanna använder ofta akvarellfärg från Skolgrossisten.

Såhär säger Johanna om sitt arbete med vår akvarellfärg:

”Under mina fler än 13 år som bildlärare och som illustratör använder jag väldigt ofta Stockmar akvarellfärg från skolgrossisten.se Även när jag målar större tavlor brukar jag använda dem i ett övre lager tillsammans med akryl. Älskar att jag klarar mig på sex färger för att kunna blanda i stort sett alla färger. (Även om det såklart går att köpa många fler olika nyanser om man inte vill blanda själv.)”

Du hittar Skolgrossistens akvarellfärg här

Johanna Sandberg använder gärna akvarellfärg från Skolgrossisten i sitt arbete

Introduktion till akvarellfärg och dess egenskaper

Akvarellfärg är en vattenburen färg som blandas med vatten precis innan den används. Akvarellfärg finns i två olika former, i fasta block eller flytande form.

Akvarellfärgen appliceras/målas på speciellt akvarellpapper. Akvarellpapper har en absorberande effekt och är extra hållbart mot väta. Vi rekommenderar att man sätter fast akvarellpappret på ett underlag innan man börjar måla. T ex med målningstejp. Då håller sig pappret plant vid målningsmomentet och under torkning. I annat fall kan pappret dra ihop sig och få en bucklig form.
Vi har flera olika varianter av akvarellpapper i vår webshop

De två mest grundläggande metoderna är ”Vått i vått” och ”Vått på torrt”. Vått i vått innebär att man blötlägger pappret innan målning. Vid denna teknik blandas färgerna och flyter samman. Vått på torrt innebär att akvarellpappret är torrt och enbart penseln är våt av vatten och färg. Vid denna teknik blandas inte färgerna ihop på samma sätt som i ”vått i vått” tekniken. Det blir en skarpare ”kant” mellan de olika färgerna i målningen.

När man målar akvarell så använder man en pensel eller en målningssvamp. Vi har ett brett utbud av penslar i olika material och även två olika sorters målningssvampar. Det är viktigt att använda penslar av hög kvalité som absorberar vatten och färg på rätt sätt.
Se vårt utbud av penslar

När man använder den flytande akvarellfärgen så har vi speciella burkar/skålar som man kan blanda färgen i. Till dessa burkar/skålar finns det hållare i trä om man vill hålla ordning på sina tillbehör.
Du hittar våra tillbehör för akvarellmålning här

Akvarellfärg i fast form
Akvarellfärg i flytande form
Tillbehör till flytande akvarellfärg